21. Ahilik Kültürü Haftası Sultanahmet Meydanı Konuşması (2008)

AHİLİK KÜLTÜRÜ HAFTASI SULTANAHMET MEYDANI KONUŞMASI (DOĞAN BERMEK)

13.EKİM.2008


SAYIN  VALİM, BELEDİYE BAŞKANIM, DEĞERLİ  VAKIF BAŞKANLARIMIZ;  YÖNETİCİLERİMİZ; EĞİTİMCİLERİMİZ, AHİLİĞE GÖNÜL  VERMİŞ DEĞERLİ  DOSTLARIMIZ, HANIMEFENDİLER, BEYEFENDİLER   HOŞGELDİNİZ , SEFALAR GETİRDİNİZ.

AHİ EVRAN

21. Ahilik Kültürü Haftası
21. Ahilik Kültürü Haftası

13. YÜZYILIN BAŞLARINDA, 1205 YILINDA  ANADOLU’YA GELEN  “ŞEYH  NASURİDDİN  MAHMUD  EL HOYİ ”  YANİ BİZİM AHİ  EVRAN  DİYE TANIDIĞIMIZ ULU İNSAN , SELÇUKLU SULTANI  ALAATTIN  KEYKUBAT’A   BİR PROJE SUNAR.   SULTAN PROJEYİ  DESTEKLER  VE O YILLARDA KAYSERİ’DE,  BELKİ DE DÜNYADA BU KONUDA İLK ÖRNEK OLACAK BİR ORGANİZE SANAYİ SİTESİ  AÇILIR. BU SİTEYE   “KAYSERI  AHI  OCAĞI”,  “KAYSERİ DEBBAĞLAR ÇARSISI”  DİYORUZ.  BU CARŞININ HEMEN  YANINDA  KADINLARIN ÇALIŞIP, YÖNETTİĞİ  BİR  “ÖRGÜCÜLER ÇARŞISI”, DAHA SONRA  “KÜLAHDUZLAR”  ÇARŞILARI AÇILIR. BU  ZANAATKAR ÇARŞILARI DİYEBİLECEĞİMİZ  KURUMLAR,   20 YILDA ANADOLU’NUN HER KÖŞESİNE YAYILIR. 

O ZAMAN ILHANLILARDAN, SELCUKLULARDAN, LATINLER VE ARAPLARA KADAR ÇOK KARIŞIK  GRUPLARIN ETKİLEDİĞİ , KISMEN  BIZANSIN  VE KISMEN SELÇUKLU’LARIN EGEMENLİGİ ALTINDAKİ ANALDOLU’DA ,  COK  SAYIDA ETNİK VE DİNİ  İNANÇ  GRUBUNUN  YASADIĞI O GÜNÜN ANADOLU’SUNDA,   BİR ÇATIŞMA OLMADAN,  HERHANGİ BİR TOPLUMSAL  SÜRTÜŞME OLMADAN,  KİMSENİN KİMSEYİ EZMEDİĞİ, ETNİK KÖKEN VEYA İNANÇ FARKLILIKLARININ TOPLUMSAL BARIŞI ETKİLEMEDİĞİ,  72 MİLETİ BİR GÖREN, 72 MİLLETİN  TOPLUMSAL  GEREKSİNMELERİNİ  DOSTÇA, KARDEŞÇE,  BERABERCE  ÜRETİP PAYLAŞTIĞI GÖNÜLLÜ BİR BERABERLİK OLUŞUR.  

İŞTE BU BERABERLİĞE AHİLİK  DİYORUZ.  BU O GÜNÜN KOŞULLARINDA AHİ EVRAN’IN ÖNDERLİĞİNDE GERÇEKLEŞTİRİLMİŞ ÇOK  ÖNEMLİ BİR DEVRİMDİR.  TARİHTE  ASYA TİPİ  YA DA İLKEL ÜRETİM İLİŞKİLERİNDEN, SANAYİLEŞME ÖNCESİ MODERN ÜRETİM  İLİŞKİLERİNE  BÖYLESİNE ÇABUK, ACISIZ, KANSIZ VE TOPLUMUN TÜM KESİMLERİNİN ONAYI VE KATILIMI İLE GERÇEKLEŞMİŞ BİR BAŞKA DEĞİŞİM OLDUĞUNU  SANMIYORUM.


AHİ    KURUMLARI’NIN   BUGUNKU ORGANİZE SANAYİ SİTELERİ İLE BİR ÇOK BAKIMDAN BENZERLİKLERİ ÇOK , AMA BİZİM 21. YY.DA  DAHİ HALA HAKKIYLA  BASARAMADIĞIMIZ BİR ŞEYİ DAHA BAŞARIYORLAR.  SİTELERİNİ , DERGAHLARINI YA DA ZAVİYELERİNİ  İS MERKEZİ OLMANIN YANISIRA, BİRER  EĞİTİM  VE ÖĞRETİM KURUMU HALİNE GETRİYORLAR.  ORAYA YAMAK OLARAK GİREN ÇOCUK , DİKKATLE , EZİLMEDEN,  SÖMÜRÜLMEDEN  VE KİŞİLİĞİ  YIPRATILMADAN  HER KONUDA  EĞİTİLİYOR, ÇIRAK, KALFA, USTA  OLUYOR,  BİR YANDAN SANAT OGRENİRKEN,  DİĞER YANDAN İYİ İNSAN OLMAYI ,  AHİ YİĞİDİ   OLMAYI ÖĞRENİYOR.  

AHİ AHLAKI,  MUSLUMAN, HRİSTİYAN, MUSEVİ TUM ANADOLU YASAYANLARINA MUTLULUK VEREN,  HUZUR VE REFAH  SUNAN BİR AHLAK, BİR YAŞAM TARZI OLARAK KABUL GORUYOR, BENİMSENİYOR.  BU AHLAK TOPLUMA  EGEMEN OLUYOR, VE  “FUTUVET EHLİ”  DENEN, GÜVENİLİR, TOPLUMLARINA SAYGILI VE FAYDALI, İNSANLĞA VE TOPLUMA HİZMET ETMEYİ KENDİLERİNE AMAÇ EDİNMİŞ İNSANLAR YETİŞİYOR. BU AHLAK KENTLERDE AHİLİK ORTAMINDA SURERKEN  KOYLERDE DE YARAN ODALARI KURULUYOR VE  TOPLUMUN KENTLİSİ , KOYLUSU AYNI TEMEL DEĞERLERE SAHİP ÇIKARAK DOSTÇA, KARDEŞÇE BİR YAŞAM ORTAMI OLUŞTURUYORLAR.

BACIYAN-I RUM

TİCARİ AMAÇLARLA KURULMUŞ BU TOPLULUKLAR, DAHA SONRA  MOĞOL İSTİLASINDA ANADOLU’NUN SAVUNMASINI DA ÖRGÜTLÜYORLAR.AHİ EVRAN’IN ESİ  FATMA BACI,   ANADOLU’DAKİ  İLK KADINLAR ÖRGÜTÜNÜ,  “BACIYAN-I RUM”U KURUYOR VE KAYSERİ ORGUCULER CARŞISI’NDAN BAŞLAYARAK ANADOLU’NUN  HER KÖŞESİNDE KADINLAR YAŞAMA, ÜRETİME KATILIYORLAR.AHİ USTASININ İYİ BİR SANATKAR OLMASI YETMİYOR ONDA ŞU VASIFLAR DA ARANIYOR. ELİ , KAPISI, SOFRASI AÇIK OLACAK,  PAYLAŞACAK, ÖĞRETECEK, EĞİTECEK. GOZU, DİLİ  , BELİ KAPALI OLACAK, KÖTÜLÜKLERE KARIŞMAYACAK,  KÖTÜ SÖZ SÖYLEMEYECEK, YÜKSEK AHLAKLI OLACAK,  BAĞIŞLAYICI OLACAK.


BUGÜN   21. YÜZYILDA  TÜM DÜNYADA, ADINA ISO 9000  DİYEREK,  KAYZEN DİYEREK YA DA TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ DİYEREK,   İNSANA DEĞER VEREN, İNSAN ODAKLI , PAYLAŞIMCI, EĞİTİMCİ    ORTAMLAR  KURMANIN YOLLARI ARANIYOR VE NEREDE İSE TÜM DÜNYADA AHİLİK  KURALLARININ  TOPLUMSAL  YAŞAMA AKTARILMASI İÇİN UĞRAŞILIYOR.DAHA SONRAKİ YÜZYILLARDA DAHA İY İ VE DAHA ÇAĞDAŞ BİR YÖNETİM MODELİ BULUNAMIYOR Kİ,  OSMANLI İMPARATORLUĞU’NUN DA TİCARET HUKUKU TÜMÜ İLE AHİ FELSEFESİ VE UYGULAMALARI  ÜZERİNDE KURULUYOR.


DEĞERLİ  DOSTLAR, 
BU  KONUŞTUKLARIMIZ ,  1205  İLE  1237 YILLARI ARASINDAKİ  30 YILDA,  BUNDAN TAM 800 YIL ÖNCE OLUŞUYOR ANADOLU’DA.  O KISACIK SÜREDE OLAĞANÜSTÜ BİR YARDIMLAŞMA ORTAMI KURULUYOR, EMEĞE VE İNSANA SAYGININ ÖN PLANA ALINDIĞI AMA TOPLUMSAL GEREKSİNMELERİN GÖZARDI EDİLMEDİĞİ BİR YAŞAM KURULUYOR.  TOPLUMSAL REFAHA ULAŞMANIN   YOLUNUN,  FERTLERİN YÜKSEK AHLAKINDAN VE İYİ EĞİTİMİNDEN GEÇTİĞİ  KABUL EDİLİYOR VE İNSANLARIN SANATLARINDA USTALAŞIRKEN, İNSAN OLARAK DA İYİ EĞİTLMESİ  HEDEFLENİYOR.  

OSMANLI İMPARATORLUĞU

İŞTE ANADOLU’DA DÜNYA TARİHİNİN EN BÜYÜK, İMPARATORLUKLARINDAN BİRİ OLAN  OSMANLI İMPARATORLUĞU, BU TOPLUMSAL MUTABAKAT  ZEMİNİ  ÜZERİNDE OLUŞUYOR.  OSMANLI  İMPARATORLUĞU’NUN KURULUŞUNDA HAKİM TÜM TİCARİ İLİŞKİLER, HANGİ KÖKENDEN VE İNANÇTAN GELİRSE GELSİN  SANATKARLARIN  EŞİT  HAKLARA SAHİP OLMASI , AYRIMCI OLMAYAN POLİTİKALAR,  AHİ EVRAN GELENEĞİ ÜZERİNDE KURULUYOR.

Ahi Evran

AHİ EVRAN’IN TİCARET HUKUKU


AHİ EVRAN’IN TİCARET  HUKUKU, EDEB ALİ’NİN  DEVLETLER HUKUKU, HACI BEKTAŞ VELİ , MEVLANA , YUNUS EMRE ‘LERİN MEDENİ HUKUKU KURALLARI OSMANLI İMPARATORLUĞU GİBİ  GÜNÜNE GÖRE ÇAĞDAŞ, İLERİCİ VE BAŞARILI BİR DEVLETİN TEMELLERİNİ ATIYOR. AMA NE YAZIK Kİ  16. YÜZYILDAN SONRA BU İLKELERDEN UZAKLAŞILIYOR VE OSMANLI İMPARATORLUĞU DA HEPİNİZİN BİLDİĞİ GİBİ TARİH OLUYOR.

İŞTE ASIL AŞMAMIZ GEREKN SORUN,  BU ULU ÖNDERLERİN  13. YÜZYILDA KURDUĞU  ÇOĞULCU, İNSAN HAKLARINA VE HER TÜRLÜ İNANCA SAYGILI, TÜM EKONOMİK  VE ÜRETİM İLİŞKİLERİNİ TOPLUMUN  ORTAK AKLININ YÖNETİM VE DENETİMİNDE SÜRDÜREN  TOPLUMSAL YAPI MODELİNİN  BUGÜN DE DOĞRU ANLAŞILIP, TOPLUMUMUZUN BUGÜNÜN  VE HERGÜNÜN GEREĞİ OLAN AHLAKİ DEĞERLERE SAHİP ÇIKMASINI SAĞLAMAK SORUNUDUR. BUNU BAŞARABİLDİĞİMİZ GÜN, YOLSUZLUKLAR, HIRSIZLIKLAR, KAPKAÇ İLİŞKİLERİ VE KİRLETİLMİŞ SİYASİ İLİŞKİLERDEN DE ARINACAĞIZ. DÜNYAYA TEKRAR ÖRNEK  OLABİLECEK   VE ÇAĞIN GEREKTİRDİĞİ  YÖNETİM ANLAYIŞLARINA DA KAVUŞACAĞIZ. 

TARİHİMİZDE VE TOPLUMUMUZUN YAPISINDA ÇOK GELİŞMİŞ, ÇOK YETKİN KURALLAR VAR, BUGÜN BİZE DÜŞEN O KURALLARI GÜNÜN GEREKLERİ İÇİNDE YENİDEN  YAŞAMA GEÇİRMEKTİR. O ZAMAN HEPİMİZİN ARADIĞI TEMİZ TOPLUMA TEKRAR ULAŞACAĞIZ. BUGÜNÜN İNSANLARI VE YÖNETİM BİLİMCİLERİ “İNSAN DAHA İYİ  VE MUTLU OLMAZSA,  TOPLUM DAHA İYİ TOPLUM OLMAZ” KURALLARINI YAŞAMIMIZA SOKMAYA UĞRAŞIYOR.  

BU DİLEKLERİ YAŞAMA GEÇİREBİLMENİN,  UYGULAYABİLMENİN,  TOPLUMUMUZU ÇAĞDAŞ REFAH VE BİLİM DÜZEYİNE TAŞIYABİLMENİN  ANAHTARLARI  GEÇMİŞİMİZDE  YATIYOR.   ANCAK 16 YY.DAN SONRA KENDİ  KİMLİĞİNE  VE  KENDİ YARATTIĞI  BU ÜSTÜN DEĞERLER SİSTEMİNE ZORLA YABANCILAŞTIRILAN ANADOLU TOPLUMU, O İNSAN ODAKLI, İNSANA VE TOPLUMA SAYGILI, TEKNİK EĞİTİMİN SOSYAL DEĞERLER SİSTEMİ İLE DESTEKLENDİĞİ TOPLUM YAPISINI TEKRAR YAŞAMA GEÇİRMEKTE ZORLANIYOR. XXI. AHİLİK KÜLTÜRÜ HAFTASI’NIN BUGÜN ÇÖZMEYE ÇALIŞRIKEN GÜÇLÜK ÇEKTİĞİMİZ SOSYAL  VE TOPLUMSAL SORUNLARIMIZA  IŞIK TUTACAK YENİ  BULGULARI VE BİLGİLERİ,  TOPLUMUMUZA AKTARMASI DİLEKLERİMLE  HEPİNİZE HOŞ GELDİNİZ DİYOR , MUTLULUKLAR VE SAĞLIKLAR DİLİYORUM. 

HAFTAYA KATKIDA BULUNAN TÜM KURULUŞLARA TEŞEKKÜRLERİMİZİ SUNUYOR, EMEĞİ GEÇEN TÜM DOSTLARIMIZIN EMEKLERİNİN KABULUNU DİLİYORUM.

DOĞAN BERMEK

AVF BAŞKANI